Berätta för andra om Sverige

sverigebildHar du och dina elever ett pågående eTwinningprojekt? I så fall kanske ni vill berätta för era partnerskolor om hur det är i Sverige. För att göra er berättelse levande behöver ni fotografier som illustrerar hur det är att leva och bo i Sverige. Förra veckan sökte jag sådana bilder till en föreläsning på en lärarkonferens i Ontario. Jag tyckte att det var svårt och tidsödande att söka på internet och hitta fria CC-bilder som hade med det som jag ville visa. Jag ville visa det jag är stolt över: den rika kulturen, den vackra naturen, högtiderna, arbete, vardag, mångfald… De allra finaste fria bilderna hittade jag till slut i en bildbank som drivs av Svenska Institutet, Imagebank.Sweden.se. Där kunde jag filtrera sökningen utifrån många olika parametrar och hitta fantastiska bilder till min presentation.

Jag hittade foton från skärgård och fjäll och från stad och landsbygd. Jag kunde visa att i Sverige finns duktiga musiker och där har några av världens mest drivna spelutvecklare vuxit upp. I Sverige finns en entreprenörsanda vilket jag illustrerade med härliga foton från IKEA. Bland midsommarbilderna fanns allt från knätofsar till ett foto på två vackra män som pussades med blomsterkransar på huvudet. Här hittade jag en åldersmässig och mångsidig blandning av foton på människor, både i grupp och som individer. Hade jag velat ha med djur bland mina foton så hade jag kunnat hitta det också.

De foton som finns i den här bildbanken får inte användas inom Sverige. I alla sammanhang utanför landets gränser är dessa bilder helt fria att använda, även för kommersiellt bruk. Ska bilden användas vid fler än ett tillfälle så måste en ny nedladdning göras varje gång bilden ska användas.  Källan ska anges vid all användning: photographer/imagebank.sweden.se.

Hur ser ditt Sverige ut? Så här valde jag att illustrera mitt Sverige för lärare på en internationell konferens med namnet “Deep Learning in a digital World”.

Skrivet av eTwinningambassadören Martina Lundström

 

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *