Slideboom

slideboom

http://www.slideboom.com/


Programvara att ladda ner eller webbresurs?
Webbresurs

Konto eller ej?
Man skapar sig ett konto med några få musklick.

Vad kan man göra?

Ladda upp PowerPoint-presentationer (eller Impress) och bädda in dem eller länka till dem i en blogg, i TwinSpace m.m. Då slipper man att ladda ner en fil på den egna datorn via TwinSpace innan man kan titta på varandras presentationer. Inom eTwinning kan man presentera massor med hjälp av Powerpoints! Landet, traditioner, skolan, utemiljön, sig själv etc. etc.

Vad bör man tänka på?
Presentationerna på Slideboom kan läggas publikt eller privat – men om man väljer privat så försvinner möjligheten att bädda in vilket är synd. Men oavsett privat eller publikt så bör man ändå inte lägga upp bilder som man inte vill ska ligga “på nätet”. Det mesta kan dock fotograferas så att det kan upplevas någorlunda anonymt! Uteslut exempelvis efternamn och andra kopplingar mellan person och bild. Och självklart är det underskrift från föräldrar som gäller innan personliga bilder publiceras på Slideboom (och även på TwinSpace).

På systertjänsten Slideshare.net kan man också lägga upp presentationer – men alla animationer försvinner. På Slideboom behålls alla animationer, övergångar och liknande. Det går även att lägga till en berättarröst och om man gör tidsinställningar för bilderna (sker automatiskt om man spelar in berättarröst till bilderna) så rullar den på helt automatiskt. Se nedan!

Exempel på Slideboom med animationer – bläddra förslagsvis med piltangenterna istället för att klicka i presentationsverktyget. Utnyttja även möjligheten att se presentationen i helskärmsläge.


Exempel på Slideboom med berättarröst. Eftersom berättarrösten i det här fallet ligger på alla bilder så blir det så kallade tidsinställningar för varje bild. Detta kan man även skapa utan att prata till bilderna om man önskar. När man har tidsinställda bilder rullar presentationen på automatiskt efter att man klickat på “play-knappen”.


Tips för att skapa en presentation med tidsinställningar

Man kan skapa tidsinställningar antingen genom att helt enkelt klicka på tidsinställningar och därefter klicka sig igenom hela presentationen. Då kommer den att rulla på i det tempot man själv väljer. Man kan också skapa tidsinställningar genom att läsa in en berättarröst till alla bilder.

tidsinstallningar

Om man väljer alternativet att spela in berättarröst bör man först ändra kvalitet för inspelningen. Annars blir ljudet ganska så dåligt! 22.050 kHz; 16 biar; Mono rekommenderas! Ett USB-headset är inte heller en tokig investering.

mikrofoninstallning

Sen är det bara att börja läsa in vad man vill ha sagt!

Film som visar hur man laddar upp en presentation till Slideboom och bäddar in i en Blogger-blogg

film

Digitalt tips: Slideboom

För den som vill kunna göra lite mer…
I presentationen ovan (den med berättarröst) nämner jag ett litet program som heter iSpring. Detta program laddas ner i datorn och hittas som en liten extra flik i PowerPoint. Via den fliken kan man då ladda upp sin presentation direkt på Slideboom. Smidigt! Det man också kan göra är att lägga till en inbäddad mp3-fil (ex musik) men det kräver dels att man vet hur man höjer inställningarna för inbäddad ljud i PowerPoint, därefter lägger in filen och slutligen gör inställningar så att musiken spelar över alla bilder (om det är önskvärt). Så en del “meckande” och fixande krävs – så för rena bildspel med vacker musik rekommenderar jag annat sätt.

Dock – ett stort plus med iSpring är att man kan välja ifall man vill ladda upp presentationen på Slideboom eller om man helt enkelt vill lägga den lokalt på datorn. Då blir den inte inbäddningsbar på samma sätt som ovan, men det kan vara ett alternativ om man skapar föreläsningar eller annat och vill lägga dem på gemensam serverplats. En kort film om iSpring på Multimediabyrån hittar du här.

Men är man ute efter att få sina presentationer inbäddningsbara, att kunna lägga till animationer och övergångar, att kunna lägga till berättarröst ifall det önskas – och sedan få allt länkbart eller inbäddningsbart – ja då är Slideboom en mycket bra tjänst!

//Maria (maria.zell@mediapoolen.se)

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *