eTwinnings färdiga projekt-kits – för oss som vill komma igång

Jag har alldeles nyligen fått ett par dagars intensiv uppdatering om hur eTwinning projekt-kits fungerar och tillsammans med andra nordiska kollegor och ambassadörer fått vara med att skapa egna kits.

Det finns helt fantastiskt bra verktyg för att underlätta arbetet med internationella projekt/samarbeten i skolan men med förutsättningen att man känner till att de existerar och hur man använder dem.

Som relativt ny eTwinnare och lärare för de yngre eleverna har jag precis som de flesta andra väldigt lite tid över och haft fullt upp ändå med att lära mig hitta på eTwinning-plattformen, finna alla funktioner på eTwinning Live och Twinspace samt lära mig nya digitala program att använda i projekten.

Jag har ännu inte använt ett kit själv och vet inte riktigt varför men nu har jag kommit dithän att jag troligtvis kommer att pröva att använda det inför kommande projekt, för enkelhetens skull.

Tidigare har jag testat att hoppa rakt in i annans färdiga projektidé med 40 olika skolor inblandade och jag har testat att starta några egna med 1 partner från egna nätverk men har också sökt partner och funnit med hjälp av partnerforum i Erasmus+ projekt. Med tiden så märker man att ju fler kontakter man får desto lättare är det att starta upp något med någon man redan lärt känna eller med dennes kollegor.

Det viktiga är att komma igång på något sätt och då är det bra om det är enkelt.

Hur man än finner sin partnerkollega så måste man ändå skriva en projektidé så att alla vet vad projektet handlar om med bl.a. mål och process. Genom att använda ett etwinning projekt-kit får man allt serverat steg för steg och behöver inte söka information själv. Man kan kopiera hela idén, använda det som verkar bra eller bara som inspiration och uppslag för kommande projekt.

Istället för att lägga tid på sådant som andra ändå redan skapat så kan vi använda tiden till att komma igång direkt och få med eleverna i många roliga projekt.

Jag ska testa och hoppas ni gör likadant.

Verkar helt enkelt superenkelt!

Anna Niklasson, eTwinningambassadör i Karlstad

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *