Om konsten att hitta en eTwinningpartner

Det finns flera olika sätt att hitta projektpartner för ett eTwinningssamarbete. Här kommer några tips på hur man kan gå till väga. Också videoklippen längst nere kan vara till hjälp.

Projektidé behövs

Om du inte har någon projektidé så börja då med att inventera dina idéer:  Vilket/Vilka läroplansmoment passar som ett kort internationellt projekt? Vilka digitala verktyg har du tillgång till? Är det projektpartners från specifika länder du vill ha, eller spelar det någon roll? Du kan få inspiration av andra genom att titta på våra videoklipp och i eTwinnings projektgalleri. Prata gärna också med dina kolleger. De kan ge dig goda råd och nya perspektiv.

Partnerforumen – en naturlig start

I eTwinnings Partnerforum kan du bläddra i  forum där andra lärare lagt in sina projektidéer och skrivit vad de önskar av en projektpartner. Du väljer om du bläddrar bland eTwinningforumen (digitala projekt) eller Erasmus+-forumen (där lärare letar projektpartner för kommande ansökningsrunda inom Erasmus+-projekt). Det finns också ett forum för lärare som letar projektpartner specifikt från EU:s partnerländer; såsom Armenien eller Ukraina.

Råkar du på en intressant projektidé? Svara på inlägget och bevaka sedan tråden för att se vad du får för svar.

Om du inte hittar det du söker – eller om du vill vara den som tar initiativet till ett projekt – kan du också själv göra ett inlägg.- Tänk då på att vara kortfattad men tydlig med din idé och med vilka slags partnerskolor du söker. Tänk speciellt på rubriksättningen, så att lärare som bläddrar bland inläggen snabbt får upp ögonen för just din annons.

Sök direkt på person- och skolprofiler

Under fliken Människor hittar du alla lärare som är registrerade och aktiva i eTwinning (inloggade inom ett år). Genom att använda den utökade sökfunktionen kan du söka på bland annat roll (t.ex. rektor eller lärare), ämne, land och elevernas ålder med mera. Du kan sedan klicka dig in på personernas profiler och vidare se deras kontakter, deras skolprofil, de projekt de drivit etc.

Om du vill ha kontakt med en person så presentera dig då gärna först genom att skicka hen ett e-meddelande via plattformens inbyggda brevlåda eller skriva något på personens tidslinje. När ni etablerat kontakt – och personen vet vem du är – kan du skicka personen en kontaktförfrågan, så ni sparas i varandras kontaktlistor.

Bläddra bland existerande projekt

Ibland kan man hitta intressanta samarbetspartner genom att använda Projektfliken. Där finns nämligen beskrivningar på redan pågående eller avslutade eTwinningprojekt. Genom att klicka på projekten kommer du åt att läsa beskrivningen och även se vilka som är medlemmar av projektet. Kanske du hittar ett intressant projekt och blir nyfiken på att etablera kontakt med (någon av) projektlärarna.

Observera dock att ett pågående projekt troligen inte har rum för fler partners. Å andra sidan driver många eTwinninglärare fler projekt samtidigt. Det kan också hända att en lärare du kontaktar inte har tid för ett projekt med dig just nu – men har tid senare under terminen. Eller kanske personen kan rekommendera en kollega eller en eTwinningkollega istället.

Nätverka under lärevents eller i tematiska grupper

Det finns många olika vägar till projektkontakter på eTwinningplattformen. Ibland hittar man varandra genom att delta i en grupp (Grupper) eller genom att gå en online-kurs, ett så kallat lärevent (Professionell utveckling). Observera dock att gruppernas och kursernas primära mål inte är söka projektpartner.

Utnyttja nätverk och kontakter utanför eTwinning

Det kan vara bra att komma ihåg att det går att hitta projektpartner för eTwinning också utanför själva plattformen. Har du en kollega i ett annat land – eller i en annan skolan inom Sverige – som du gärna provar ett eTwinninggssamarbete med? Leta upp varandra på eTwinning.net och registrera ert projekt. Det är fullt tillåtet att driva eTwinningprojekt också med partners inom Sverige.

Instruktionsvideo: Sökning: del 1, 2 och 3
Introduktion på slideshare: Hur man hittar projektpartner

Behöver du mer hands-on-handledning är det bara att mejla eller ringa oss på eTwinningteamet vid UHR

eTwinningteamet vid Universitets- och högskolerådet
Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *