Monica Strandberg i Slottsbrons skola i Grums driver just nu projektet Timeline med sina lågstadieelever. Syftet med projektet är att vidga elevernas perspektiv på världen genom kontakt med andra skolor – ett ganska vanligt låg- och mellanstadietema i eTwinning, som ger uppslag till många nya perspektiv både innehållsmässigt och med tanke på digitala arbetssätt. Monica har varit med i eTwinning en längre tid och vann också Svenska eTwinningpriset år 2010 med projektet Eric the Viking.
Att komma igång
Mina eTwinningpartner har jag hittat på eTwinningsidan, och på internationella konferenser. Den senaste samarbetspartner träffade jag på en eTwinningkonferens i Newcastle.
Om projektet Timeline
Just nu driver vi ett projekt som kallas Timeline. Syftet med projektet är att vidga elevernas perspektiv på världen genom kontakt med andra skolor. Och att öva eleverna i att använda engelska som kommunikationsverktyg, att lära om sitt eget närområde sin egen kultur och i samma omfattning lära sig om partnerskolornas erfarenheter och omgivning.
Det är ett temaområde som sträcker sig över ett flertal ämnen, som historia, geografi, engelska, och svenska.
Projektet riktar sig främst till elever i åldrarna 8-11 år. Vi är tre länder representerade i projektet, Sverige, England och Malta.
Digitala verktyg
Vi har ett urval digitala verktyg inblandade i projektet, vi har arbetat med Timeline, Padlet, Twinspace, digitalt foto, och eventuellt ska vi arbeta med videokonferenser/hangouts med partnerklasser.
De resultat, fördelar och mervärde, jag ser för eleverna är att de upplever sig som en del av något större, de är en del av Europa. Några elever uttryckte det som: “Häftigt att jag kan sitta här i Sverige och ha kontakt med någon i ett helt annat land”. Elevernas förmåga att ta initiativ och att genomföra något ökar tillsammans med deras självförtroende och glädje att lära.
För mig som lärare ger det unika möjligheter till kompetensutveckling genom utbyte med andra kollegor. Att nyttja digitala verktyg i undervisningen och i projektet ger mig som pedagog en ökad kompetens och vana att inlemma de digitala verktygen som en naturlig del i skolarbetet.
För skolan är det bra att vara flera lärare på samma skola är involverade i projekten och det ger ett tillfälle till ökat samarbete och kollegialt lärande.
Tips till nya eTwinnare
Mina tips till lärare som är nyfikna på internationellt digitalt samarbete genom eTwinning är:
- Prova ett kort enkelt eTwinningprojekt med någon annan skola.
- Samarbeta gärna med en kollega.
- Testa! Det kan bli fantastiskt
Monica Strandberg Slottsbrons skola, monica.strandberg(at)edu.grums.se