Tankar kring framtidens lärande

CellPhone

Det är ett välkänt faktum att en stor del av inlärningen – kanske den största delen! – sker på andra ställen än i skolan. Här tror jag att det finns otroliga möjligheter inom utbildningsområdet; skolan kan faktiskt i dag erbjuda inlärningsmiljöer som elever kan använda sig av oavsett var de befinner sig rent fysiskt.

Utmaningar och möjligheter

Inom kort har också många elever en mycket snabb internetanslutning i fickan, ‘always on’. Detta i sin tur kommer att leda till att kommunikationsmönstren ändras på ett drastiskt sätt, generellt i samhället och därmed givetvis också i skolan. Självfallet kommer eTwinning att påverkas av dessa förändringar som innebär en stor utmaning – och enorma möjligheter. Tänk dig att exempelvis skapa en film tillsammans med elever i ett annat land – i realtid..

Framtiden är mobil

Framtidens lärande är till stor del mobilt, det kan man slå fast utan att ta fram kristallkulan. Med stor sannolikhet kommer det också bjudas många intressanta saker kring mobilt lärande på konferensen Framtidens lärande i Nacka i maj – och säkerligen också på TeachMeet Framtidens lärande 2010, ett ‘gräsrotsmöte’  som kommer att arrangeras i samband med konferensen.

Gott och nyttigt på webben

Några intressanta initiativ på webben kring mobilt lärande är bl.a.  arbetet som Mats Larsnäs driver i Kungsbacka, M-learningguide och webbplatsen om mobilt lärande som data- och systemvetenskapen vid Stockholms universitet ansvarar för. Blickar man mot utlandet finns det säkert hur mycket som helst men Leonard Low i Australien verkar ha en kanonbra och innehållsrik blogg – tack för tipset till ‘ambassadörskollegan’ Mats Öström!

Share

4 svar på ”Tankar kring framtidens lärande”

  1. Hej!
    Jag tror mycket på användandet av mobiltelefoner i skolan. Jag är övertygad om att vi måste hitta användningsområden till den och det är inte svårt som ni själva säger här ovan men vem kan inte hjälpa till med att komma på kreativa användningsområden om inte eleverna själva? Här finns oanade möjligheter anser jag.
    Mvh annie

  2. ‘One-one’ i skolan – en dator per elev – är något många skolor i dessa dagar börjat testa i Sverige (eller också har man redan valt detta arbetssätt). Frågan är bara ifall det verkligen är så nytt? Faktum är att nästan alla ungdomar – och t.om. oss gamlingar! – går hela tiden omkring med en dator i fickan. Ja, dagens mobiler är definitivt datorer och dessutom rätt kraftfulla sådana. Sedan är det en helt annan sak ifall detta utnyttjas i skolan eller inte.

  3. 1 till 1 har vi fått beviljat till vår skola nu i höst och det tycker jag ska bli jättespännande!!! Detta ger oanade möjligheter, utmaningar och lärande anser jag. Nu kan jag lyfta vårt etwinnande till nya nivåer – det ska bli så spännande!!! Om någon har tips och idéer så hör gärna av er.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *