Tankar om eTwinning

Jag kom i kontakt med eTwinning för sex år sedan och ju mer jag inkluderar det i min undervisning på gymnasiet, desto mer fascinerad blir jag av den.
Förra läsåret var jag involverad i fem eTwinningprojekt och detta gav verkligen mersmak. Att även belönas med 5 Quality Labels för dessa projekt är ett fint bevis för ett gott samarbete! I år har jag involverat mina gymnasieelever i engelska 6 i ett projekt som heter ”The universe is made of tiny stories” där 35 länder samarbetar. Det känns stort i dubbel bemärkelse!
georgias-etwinningprojekt
Tänk så fantastiskt det är att öppna sitt klassrum för omvärlden och låta eleverna komma i kontakt med andra ungdomar i Europa! Teknologin öppnar enorma möjligheter idag och det är synd att inte utnyttja dessa möjligheter i våra skolmiljöer. På vår skola har varje elev en egen dator med sig till lektionerna och uppkoplingen till Internet fungerar utmärkt. eTwinningen som är en säker plattform ger oss lärare och elever möjligheter att kommunicera via forumen, att chatta eller att ordna videokonferenser. The sky is the limit! Eleverna vässar sina språkkunskaper, lär sig använda olika digitala verktyg, får in realia om olika länder på ett naturligt sätt, lär sig mer om sitt eget land, lär sig om andra kulturer och traditioner och erhåller både en social och en digital kompetens. Det ingår i vår roll som utbildare att förse våra elever med dessa kompetenser som ska hjälpa dem i yrkeslivet och i livet som EU-medborgare.

Jag förstår inte varför eTwinning inte har spridit sig mer i Sverige än det har gjort i andra europeiska länder. Många av mina språkkollegor har inte hört talas om eTwinning. Jag försöker prata mycket om det för att inspirera och sprida det. I våras fick jag chansen att föreläsa om eTwinning på Göteborgs Universitet. Även där var det många av de blivande engelsklärarna som inte visste vad det innebär att arbeta med eTwinning och vilka enorma möjligheter det ger. Även om vi eTwinningambassadörer arbetar med att sprida kunskapen så anser jag att något måste göras nationellt. En större satsning som medför uppmärksamhet kring eTwinning och dess fördelar. Fler skolor måste åka med tåget och uppleva det härliga arbetet med eTwinning. Jag är ett levande bevis på att ju mer engagerad man blir, desto mer får man tillbaka!

Hälsningar
Georgia Wilhelmsson,
lärare
Uddevalla gymnasieskola
georgia-w

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *