Tips från ambassadörsmötet i Bristol

Inkludering, digitala arbetssätt och möten med kollegor från hela Europa  är de tre grundstenarna i årets PDW. Som eTwinningambassadör får man ibland erbjudande om att åka på träffar med andra ambassadörer och själv är jag nyss hemkommen från Bristol och en sådan träff, en PDW.  Det är lärorikt och intressant att få åka på en PDW och roligt att möta människor som man tidigare har “sett” eller “mött” online. Flera workshops hann vi med som bland annat tog upp inkludering , digitala arbetssätt och att prata inför en grupp.

Inkludering har varit ett tema under året för eTwinning. Många digitala arbetssätt är ett enkelt sätt att jobba inkluderande för alla. Bilder kan förstärka lärandet och interaktiva bilder tar ännu ett steg mot en inkluderande lärmiljö. Med verktygen genial.ly och Thinglink kan  du göra dina bilder interaktiva. Du behöver skapa en användare på båda dessa siter och sedan laddar du upp den bild som du vill använda.

Interaktiva bilder är ett roligt verktyg att använda i ett digitalt samarbete via eTwinning.
Dessa hjärtan är en hälsning som gjordes till Alla hjärtans dag i ett eTwinning-projekt.

Men varför ska bilder vara interaktiva?
Ja ett enkelt svar är att bilderna blir ännu tydligare eftersom man kan lägga in förklarande texter som bara sysn när du för muspekaren över en specifik del i bilden, videolänkar som kan förtydliga bildens budskap, musik som gör upplevelsen av bilden ännu starkare. Bilden blir som ett eget digitalt läromedel. Även om du inte kan svenska flytande kan du förstå ett sammanhang med hjälp av bilder.

Det gäller att hålla uppe elevers intresse under en hel skoldag och motivation är en viktig drivkraft som det pratades mycket om i Bristol. Tre talare fick hålla avslutningstal och bland annat motivation lyftes i dessa tal. Damien Lonergan från Irland  berättade om sitt arbete med elever och hur de har använt en 360-kamera för att skapa VR-filmer. Han lät eleverna redigera filmer inspelade runt om på Irland och det gav dem ny motivation till att vilja lära sig ett främmade språk. Allt arbete samlades ihop i ett eTwinning-projekt. Svaret på hur man gör egna filmer som blir VR-filmer är enligt Damien “you just Google it”. Men i verktyget ThingLink så finns möjligheten att jobba med 360-filmer men då får man betala för verktyget om man ska kunna låsa upp den funktionen.

Hälsningar Elisabeth Lindström, Skellefteå

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *