Tips från nordiska ambassadörsträffen

Helgen 6-8 oktober deltog jag i min första ambassadörsträff. Träffen var i Hafnarfjördur på Island, och det var en träff för de nordiska ambassadörerna.

Visst var det lite pirrigt, även om jag aldrig brukar ha svårt för att prata med människor jag aldrig träffat. Så fort jag kom till Arlanda och mötte upp Kristina från UHR och Anna, ambassadör från Karlstad, så försvann pirret i magen. Och när vi väl träffade resten av deltagarna, ja då kändes det som att jag träffade en mängd gamla bekanta. När man möter människor som brinner för samma sak som en själv, i det här fallet eTwinning, så känner man väldigt fort en gemenskap – även om det är första gången man träffas!

Syftet med denna träff var att bl.a. att skapa projektkit för eTwinning. Vi skulle göra förslag på projekt, som den som är nybörjare inom eTwinning enkelt skulle kunna använda sig av som sitt första eTwinningprojekt. (Projektidéerna kan så klart användas av alla oss som arbetar med eTwinning.) Vi delades in i fem olika grupper, utifrån åldern på de barn som vi arbetar med. Under lördagen skapades flera projektkit, med direkt koppling till våra läroplaner, för alla åldrar. En del av dessa kit kommer ni inom kort att få ta del av på den här sajten. Kitten liknar de som finns på eTwinning.net  och som ni kan läsa om i Annas inlägg här nedanför. Om ni vill arbeta med ett projekt, men känner att ni inte har någon egen idé, eller tid att skapa ett eget projekt, är dessa bra att använda sig av.

Vi pratade även om vikten av integritet, om att prata med våra barn från relativt tidig ålder om hur viktigt det är att fråga först, innan man lägger ut och delar bilder av någon annan och om vad som händer med det man lägger ut på nätet, hur fort det sprids. På den norska sidan Du bestemmer finns korta filmer för olika åldrar, som ni kan titta på och prata kring tillsammans med era elever.

Detta gäller även oss som lärare, i vårt arbete med eTwinning, att även vi måste tänka oss för när vi publicerar saker. Behandla din Twinspace som om det var din Facebook-sida: Tänk på vad du lägger ut där, också när det är på våra skyddade sidor. Tänk på att upphovsrätten även gäller på Twinspace, och den musik som vi använder när vi t.ex. gör filmer. Ett tips är att använda sig av Malberts melodier. Karl Malbert, som också en av våra ambassadörer, har skapat musik som det är fritt att använda sig av i icke kommersiella sammanhang.

Det här var en mycket trevlig helg, där jag lärde mig mycket och dessutom fick chansen att träffa många nya trevliga människor! Och det är det här som är en av många bra saker med eTwinning: Du lär dig ständigt nya saker och möter många trevliga bekantskaper, en del via dina projekt men ibland får du chansen att även träffa dem ”på riktigt”. Så om du ännu inte har registrerat dig, gör det och bli en eTwinnare du med!

Karin Ceder
eTwinningambassadör, Piteå

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *