Kidblog

kidblog_01

http://kidblog.org

Programvara att ladda ner eller webbresurs?
Webbresurs

Konto eller ej?
Skaffa ett konto genom att skapa en klass. Snabbt och lätt att komma igång!

Vad kan man göra?
Med Kidblog kan man enkelt skapa en bloggportal för sin klass eller för sitt projekt. Till den kan man bjuda in och administrera många bloggande elever! Skribenterna kan tilldelas olika roller. De kan också delas in i grupper. Inga e-postadresser behövs. Varje användare skapas av den eller de som administrerar klassbloggen. Man väljer alltså själv både inlogg och lösen. Enkelt! Det är även enkelt att göra inställning så att bloggen blir publik (eller ej), att alla inlägg ska granskas innan de publiceras (eller ej) osv. osv.

kidblog_07

Vad bör man tänka på?
Tänk igenom syftet med bloggen och vilka eventuella restriktioner som ska finnas. Ovan nämnde jag att man kanske vill granska ett inlägg innan det publiceras. Men hur vill man ha inställningarna för kommentarer? Och hur vill man organisera bloggandet?

– Ska varje elev få ett inlogg (bra om man vill att alla elever ska få blogga frekvent på egen blogg kopplad till projektet).

– Ska varje elev även ordnas i en grupp (bra om man jobbar i eTwinningprojekt).

– Eller ska varje deltagande partnerskola blogga med “en röst”, dvs ett login skapas för “Swedish group”, “Spanish group” osv. osv. (också bra om man jobbar i eTwinningprojekt).

– Eller varför inte en mix där varje elev får en blogg (som enkelt nås via den bloggportal man skapat, sk klass) och där även en gemensam projektblogg skapas. Det senare sker genom att man lägger till en användare som alla i projektet kan använda som inlogg, exempelvis  “Projectblog”. I den senare kan både lärare och elever från alla projektländer vara aktiva i processen att dokumentera vad som händer i projektet resp. i skolorna/länderna.

Lagringsutrymmet på bloggen är inte så stort (100 MB) så det är viktigt att man tänker på att beskära bilderna i ett bildbehandlingsprogram och spara dem för webben.

Men – jag kontaktade Kidblog och fick följande svar:
In the near future, we’ll be offering some great options for bumping up storage space limits to multiple gigabytes. (Dan Flies, Kidblog.org)

Exempel på blogg
r kan du besöka en blogg som jag skapat. Och på den bloggen kan du även läsa om en fantastisk webbresurs som man kan använda för att beskära och spara om en bild (Pixlr).

Inspirationsfilm:

film

För att se en film med hög upplösning:
Digitalt Tips: Kidblog

Slutligen
Det finns många bra bloggverktyg som fyller olika behov. Blogger är en personlig favorit för att blogga med elever, men den hanterar inte olika grupper, klasser eller roller (administratör, gäst, student osv. osv). Det sista medför bland annat att det inte går att förhandsgranska ett inlägg. En blogg skapad i Blogger är lätt att designa så att den blir personlig.

WordPress är stabilt och pålitligt (Kidsblog panel, ex för att skapa inlägg, är en variant av WordPress – dock väldigt förenklad).

Skolbloggen.se är väldigt bra – i Sverige. Lite svårare att förstå än Blogger. Lite svårare att designa. Men väldigt bra om man både vill blogga bilder, video och ljud (det sista fungerar inte i Blogger och inte heller i det WordPress som ligger på webben).

Så det är en smaksak – beroende på syfte och mål. Men om jag skulle blogga med flera klasser och involvera många elever, ja då skulle jag nog lägga min röst på Kidblog!

//Maria (maria.zell@mediapoolen.se)

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *