En röst från PDW Visby, Gotland 2011

Ellinor Skaremyr, Rosenhaga förskola i Skövde, var en av deltagarna på vårens PDW på Gotland. Jag bad henne dela med sig kring de erfarenheter hon gjorde där, och här kommer hennes berättelse:

“26-29 maj 2011 var jag tillsammans med ett 30-tal andra förskollärare på Gotland för att lära om eTwinning och skapa internationella kontakter. Deltagarna var representanter från Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark.

Den första kvällen innan maten fick vi mingla med namnbrickor och lära känna varandra. Varje bord var dukat för en representant från varje land, allt för att skapa kontakter och möjliga projektpartners. Några fann varandra och högg så att säga direkt och bestämde sig för att skapa ett projekt tillsammans. Kvällen var mycket trevlig och samtalen runt mitt bord handlade mycket om likheter och skillnader på våra förskolor och verksamheter länder emellan. För att alla på lika villkor ska kunna delta i ett projekt om IKT så fick alla deltagare en mobil videokamera att ta med hem till verksamheten.

Dag 2 startade upp med en föreläsning av Steen Söndergaard, lektor från Köpenhamns universitet. Trots att föreläsningen var på danska tror jag att jag förstod innehållet ganska bra. Förskolor och förskollärare måste följa utvecklingen och se vilka möjligheter och skyldigheter vi har med att följa den tekniska utvecklingen. Dagen fortsatte med partnerjakt. Under förmiddagsfikat fick vi mingla runt och söka potentiella projektpartners. Jag blev genast uppraggad av Arja från Finland. Hon arbetar i språkbads grupp och ville ha utbyte med svenskförskola. Jag och Arja blev snart tre då Gunnur från Island slöt till vår grupp. Under en utflykt till Gotlands natur och grottor fick vi lära känna varandra och prata ihop oss om ett gemensamt projekt. Alla filmade och tog kort med sina nya kameror.

Under dag 3 fick vi mer kunskaper i eTwinnings olika ”portaler”. Jag inser att jag nog får arbeta med de olika sidorna för att riktigt förstå. Vi fick också en kort genomgång i hur man använder filmredigeringsprogrammet Videospinn. Tillsammans med sin projektgrupp fick vi sedan skapa en film med titeln ”Det hände på Gotland”. På eftermiddagen redovisades filmerna. Fantastiskt roligt att se hur olika allas filmer med samma titel blev. Arbetet med att skapa projektprogram startade. Till hjälp fanns mallar att tillgå. Väldigt bra för det är lätt att man konstlar till det. Många blev klara och registrerade sitt projekt.

Dag 4, hemgång. Jag, Arja och Gunnur registrerade vårt projekt Närmiljö genom barnens ögon. Projektet ska ha fokus på barnens närmiljö runt förskola och staden och barnens intresse. Det ska bli oerhört intressant att ta del av vad barn på Island och i Finland tycker är intressant och spännande där de bor. Kan bli vad som helst! KUL!  Jag skulle gärna fortsatt diskussionerna med mina nyfunna kollegor. Jag ser fram emot vårt samarbete som ska starta i höst.

Sammanfattningsvis var största behållningen att möta nya bekantskaper. Det var mycket intressant att få höra hur de arbetar i de övriga länderna, vilka tekniska möjligheter de har eller inte har, hur de organiserar sin vardag i verksamheten etc. Tänk vad man kan lära bara av att utbyta erfarenheter.” Ellinor Skaremyr

Om du arbetar med elever som är mellan 10-12 år gamla har du nu möjligheten att ansöka om att delta i en PDW i Falköping den 6-8 oktober 2011. Mer information samt anmälningslänk hittar du under fliken “Res och lär”.

Share

2 svar på ”En röst från PDW Visby, Gotland 2011”

  1. Hej! Vi hade en förskole klass lärare som var med hon var hel nöjd!! En mycket bra PDW!! Hon sa efteråt att hon är stolt över att jobba i Sverige och i Lidköpings kommun och att hon ser fram emot att starta sitt e-Twinning projekt nu 1/9-2011

  2. Fantastiskt roligt att läsa om Ellinors upplevelser från träffen. Jag ska följa arbetet de gör i projektet 🙂
    Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *