Learning event = MOOC?

 

2013 kallades MOOC:arnas år av New York Times. Här i Sverige har massiva, öppna, onlinekurser, dvs. MOOC kanske främst synts genom projektet Digitala skollyftet där hela 1600 lärare deltagit i en eller annan form. Just det digitala skollyftet har precis avslutats, men för den pedagog som vill fortbilda sig finns det gott om möjligheter inom eTwinnings learning events.

Learning events är onlinekurser för pedagoger runt om i Europa som är helt kostnadsfria. Ett typiskt learning event är skapat kring ett speciellt tema, i skrivande stund finns det två aktiva learning events Apps for Mobile devices in classroomoch How to plan a project. Dessa leds av en expert på området och håller vanligtvis på en till två veckor. Deltagarna, normalt ett hundratal lärare, i ett learning event gör uppgifter och diskuterar med varandra.

Hur mycket tid du som pedagog behöver lägga ner är bland det svåraste som finns att beräkna för dem som planerar kursen eftersom det bygger på deltagarens engagemang och förkunskaper. Om du har goda förkunskaper om ämnet i fråga och är van vid att navigera runt på hemsidor så kommer du antagligen att tillbringa mindre tid än en deltagare som är helt ny på båda dessa punkter.

Oavsett vilket learning event du deltar i så avsätt tid till diskussion med dina kurskamrater. Det är otroligt givande att få utbyta tankar och idéer med lärare från andra länder. Du kommer att märka att vi på vissa områden är väldigt lika och på andra helt olika. Det finns ett vidare pedagogiskt samtal där ute som vi i Sverige oftast bara hör delar av och i andra hand.

Om du är nyfiken på learning events så kan du läsa mer i denna artikel eller ta kontakt med din lokala eTwinning-ambassadör eller NSS som du hittar här på bloggen.

 

Björn Broberg

eTwinningambassadör

bjorn.broberg@mediapoolen.se

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *