“Tänj” på ditt Twinspace – tips på digitala verktyg för eTwinningssamarbeten

Internationella samarbeten – vare sig de är ”heldigitala” som de flesta eTwinningprojekt – eller om de har finansiering från t.ex. Nordplus eller Erasmus+ där man också har chansen att samarbeta på plats och ställe under träffar – har behov av en repertoar nyttiga digitala verktyg. Här följer några tips för dig som är i startgroparna eller som vill få idéer till verktyg i ett pågående projekt.

Vad kan eTwinnings egen arbetsyta Twinspace?

Den som registrerat sitt projekt på eTwinning, får ju tillgång till arbetsytan Twinspace. På Twinspace kan man enkelt bjuda in projekteleverna. Ytan erbjuder chatt, diskussionsforum, videokonferens, möjlighet att ladda upp filer av olika slag och möjlighet att skapa sidor med webbinnehåll. Därtill finns en publik projektdagbok och en lärartavla som endast projektlärarna ser och har tillgång till. Instruktioner till Twinspace

Tänj på ditt Twinspace!

I ett eTwinningprojekt idag används ofta flera olika digitala verktyg – verktyg som inte Twinspace som plattform erbjuder.  Men. En fördel med Twinspace är att man på den kan bädda in andra digitala verktyg. Det är t.ex. vanligt att man som eTwinninglärare bäddar in en Padlet i sitt projekts Twinspace, en Youtube-video eller en digital tidning skapad i verktyget Issuu. Och verktyg som inte tillåter inbäddning kan man helt enkelt länka till från Twinspace. Man kan säga att inbäddning (och länkning) utvidgar eller “tänjer ut” ditt Twinspace, så ytan ”kan” mer än den vid första intryck ser ut att göra.

Varför samla material och projektaktiviteter på Twinspace – använda Twinspace som ett slags projektnav?

Twinspace är en säker plattform dit ingen utomstående har tillträde och dit man således lugnt kan bjuda in också eleverna. Vill man öppna delar av Twinspace för föräldrar eller andra besökare går det ändå bra. Det är också möjligt att stänga av vissa delar för eleverna; en sida där lärarna planerar kommande projektaktiviteter kanske kan vara en sådan del.

Vill man söka en kvalitetsmärkning för sitt eTwinningprojekt – eller delta i tävlingen om Europeiska eTwinningpriserna, krävs också att projektmaterial finns på Twinspace.

Men att använda Twinspace som projektnav handlar framförallt om funktionalitet: Genom att använda Twinspace som projektnav har man som lärare samlat allt projektmaterial på en och samma webbadress och kommer lätt åt allting med några klick – vare sig  innehållet ligger direkt på Twinspace, eller på ett utomstående verktyg som man länkat eller bäddat in på Twinspace. Detta kan vara särskilt behändigt om man har elever i lite yngre ålder, så man slipper  dela ut många olika webbadresser åt eleverna.

Tips på digitala verktyg för eTwinning

Erasmus+-finansierade projektet Creative Lion. Just nu finns en utmärkt artikel om ett projekt med Erasmus+-finansiering där försteläraren Erik Axelsson ger  konkreta exempel på IKT-verktyg de använt  i projektet– som alla kan bäddas in eller länkas till från Twinspace. Det är gymnasieskolan Fria Läroverken i Karlstad som har Erasmus+-projektet Creative Lion –även registrerat på eTwinning – där skolor i Italien, Slovakien, Tjeckien och Turkiet medverkar.  Artikeln om Creative Lion (Utbyten.se)

Verktygssamlingen Samarbeta smartareOckså Linnéuniversitetets guide till digitala verktyg är en utmärkt resurs för eTwinningprojekt. Sajten riktar sig till studenter men lämpar sig också för pedagoger som funderar på digitala arbetssätt. Verktygen är grupperade enligt teman såsom ‘Skriva tillsammans’, ‘Gemensam arbetsyta’, ‘Planera’, ‘Spela in’ och ‘Mindmapping’ etc. Samarbeta smartare (Linnéuniversitetet)

Digitala verkygslådan. Vår eTwinningambassadör i Malmö, Annie Bergh som är IT-pedagog på Malmö stad, upprätthåller en sajt med en stor mängd verktygstips och annat nyttigt material.
Digitala verktygslådan (Annie Bergh)

Malberts Melodier – Gratis musik för film och fotostorys etc. Missa heller inte Malberts Melodier, vars upphovsman är vår eTwinningambasssadör i Kalmar, Karl Malbert på Mediapoolen. Sajten innehåller en samling av nästan 400 musikstycken av olika stilar och karaktär, som fritt kan användas i skolan och i icke-kommersiell verksamhet. Malberts Melodier (Karl Malbert)

Observera att vid val och användning av digitala verktyg ska skolans policy förstås följas.

eTwinningteamet vid Universitets- och högskolerådet
Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *