We are in the learning age – Stephen Heppell i Sevilla

Organisatörerna av eTwinningkonferensen i Sevilla hade lyckats få professor Stephen Heppell som inledningstalare – en riktig höjdare inom området “framtidens lärande”. Han höll ungefär samma presenation om vid konferensen “Framtidens lärande” i Nacka i maj 2009 (som för övrigt kommer att äga rum i år igen och som varmt rekommenderas) och det var som alltid inspirerande, uppiggande och för många delegater i salen i Sevilla förmodligen både förvirrande och provocerande.

Vad tyckte jag var mest intressant? Vinklingen med livslång lärande kanske, begreppet “Learning escaping from the box…spilling out” konkretiserat i mammorna som utbildade sig i “mumology” genom gemensamt lärande över nätet. När ser vi det i Sverige?

Sen gillade jag Mapumental, en slags gap-minderaktig tjänst som genom att blanda mängder av offentliga uppgifter ger invånarna möjlighet att se mönster och tendenser. Och så förstås ALLT som har med öppenhet, spridning och tillgänglighet att göra, t ex Twitcam som vi absolut ska titta mer på.

Professor Heppell avslutade dragningen med att lära mig ett  nytt ord, ipsative, som verkar mycket användbart!

Share

4 svar på ”We are in the learning age – Stephen Heppell i Sevilla”

 1. Professor Heppell var mycket intressant att lyssna pa. Kanske nagot for Sveriges politiker att ta del av. Skolans framtid belystes pa ett mycket bra satt trots att han inte hade tillrackligt med tid.

 2. Väldigt upplyftande och häpnadsväckande att se exempel på Heppells skolbyggnader, om du kan tänka det kan du bygga det. alltid roligt att se innovativa idéer och exempel på hur man kan tänka “outside the box”, men sen landar man i sin verklighet. Å andra sidan sätter det igång den egna tankeverksamheten och man tänker att man kanske kan inkorporera vissa detaljer på den egna skolan, att förändra m h a färg och form är alltid möjligt. Stephen Heppell vekar vara en guru inom sitt område, varför har vi aldrig hört talas om honom?

  Dagarna har varit intensiva, på många sätt fantastiska och på andra sätt utmattande. Mycket att ta in och reflektera över på kort tid.

  Vi har idag varit på tre workshops och vi har upplevt att innehållet inte riktigt överensstämmer med innehållet, Till exempel uppfattade inte vi att workshopen “Social inclusion – a whole school approach for eTwinning” handlade om yngre barn och hur man kan involvera närkommunen i projektet. Det var inte för oss. Istället besökte vi workshopen om hur man använder Twinspace. Matnyttig information, tydliga föredragshållare men mycket information på en gång. Det tar tid att smälta alla intryck.

  Nu har vi bloggat för första gången. Heja oss.

  Zaklina och Margurite

 3. Jag hamnade snett mittemot Stephen Heppell och hans fru på middagen på lördagkväll och fick därmed chansen att prata med dem litegrann och det var väldigt trevligt! Vi pratade bland annat om språk, språkinlärning, tvåspråkighet, skoluniformer och det var intressant att höra deras erfarenheter från hela världen.
  Det roligaste med konferensen tycker jag har varit att träffa och prata med olika människor och därmed få ‘input’ i både språk och ideer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *